Desnonaments

Esperar a lluitar quan la cosa és dramàtica.

Inclús abans que els famosos “indignats” ocupessin les places durants unes setmanes (i els telenotícies alguns pocs dies) els mitjans de comunicació ja començaven a fer-se ressó d’una de les conseqüències de la crísis que va seguir la explosió de la bombolla inmobiliària: els desnonaments.

L’aparició de la temàtica a la premsa “burgesa” està justificada pel dramatisme que acompanya la problemàtica: quedar-se sense casa no fa gràcia a ningú, i tal i com estan les coses, sembla que hi ha molta gent que no ho veu com algo impossible.

La mediatització de la problemàtica ha facilitat que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca es dongues a coneixer i trobés un gran suport en el moviment del 15-M, que ha trobat en la lluita contra els desnonaments una aplicació pràctica, concreta, a les seves inquietuts socials, polítiques i econòmiques.

Com a anarquistes, defensors i “predicadors” de la solidaritat i el recolzament mutu, no podem fer res més que celebrar l’acció de tots aquells que en fan d’aquest principis una qüestió real, tangible i concreta.

Ara bé, com a promotors de la lluita de classes creiem que encara queda molt camí a recórrer i moltes qüestions a superar i en les que profunditzar.

Lluitar contra els desnonaments és lluitar contra una de les situacións més dures a les que es pot afrontar una persona o una familia. És extremadament dramàtic i per això és totalment comprensible que la gent estigui sensibilitzada. A més comprenem que aquells que se senten socialment compromesos estiguin implicats en la lluita contra els desnonaments.

Nosaltes, però, volem proposar una manera més amplia de lluitar contra els desnonaments, lluitant contra les seves causes molt abans de que s’arribi a l’extrem d’evitar l’entrada del secretari judicial a les cases. Es tracta de profunditzar en les causes dels desnonaments i atacar-les des d’una prespectiva anarquista: la lluita contra la propietat privada i el treball assalariat.

Per a nosaltres els desnonaments són una conseqüencia més de l’existència de la propietat en mans d’uns quants poderosos i a més posen de manifest la vulnerabilitat de la gent treballadora que es veu obligada a recórrer al treball assalariat per assegurar-se una font d’ingressos, al no disposar de propietats.

La problemàtica dels desnonaments, doncs, caldria enfocar-la des de la prespectiva de la lluita conta la societat classista en la que la gent treballadora està desprovista de recursos ecònomics per la seva subsistència més enllà del treball.

Aturar desnonaments sense fer una crítica profunda a la propietat i a la societat classista pot generar cert sentiment de solidaritat donada la gravetat del fet de quedar-se sense casa, però aquesta solidaritat no té perquè transformar-se en una consciència social que generi un moviment revolucionari que ataqui frontalment el problema en totes les seves dimensions.

La lluita contra els desnonaments, si és neutre i només s’enfoca des del dramatisme de la situació, pot ser compartida per qualsevol persona amb un mínim d’empatia i fins i tot pot ser compartida per organitzacions que promouen la caritat o l’assistencialisme.
A més creiem que no es pot desvincular la lluita contra els desnonaments de la lluita contra els acomiadaments, ERO, pujades de taxes, ja que de tot això depén la situació econòmica dels hipotecats i dels que vivim de lloguer.

Amb l’abanç de la crisi económica, part dels moviments socials, de la gent socialment compromesa, ha començat a implicar-se en qüestions relacionades amb el benestar econòmic dels més desfavorits. L’aparició de xarxes de suport mutu sembla indicar que els moviments social començen a mostrar interés per les qüestions qüotidianes més enllà de les elucubracions ideològiques.

En aquest sentit, proposem la creació de Societats de Resistència contra el Capital, on exercir la solidaritat entre gent treballadora, per donar-se suport en cas de necessitat i plantejar ofensives al capital per decantar la balança als nostres interessos. Tot això des d’una prespectiva anarquista, és a dir, revolucionària, que eviti caure en l’assistencialisme i per tant transformi el sentiment de solidaritat entre els pobres en acció revolucionària contra els fonaments del sistema capitalista-estatista.

Aqui teniu una llista de lluites que podrien realitzar les societat de resistència:

A la feina: aturar acomiadaments, aturar ERO, forçar la contractació de persones en atur a empreses on es fan hores extres…

Habitatge: aturar desnosaments, promoure vagues de llogaters per reduïr el preu del lloguer, ocupar i gestionar vivendes socials…

Altres: promoure vagues d’usuaris del transport públic contra la pujada de tarifes, promoure vagues de matrícules (no matricular-se a la Uni) contra la pujada del preu dels estudis, defensar l’educació i la sanitat gratuïtes…

En definitiva és tracta de agrupar totes les lluites vinculades als interessos econòmics de la classe treballadora en les Societats de Resistència al Capital.

Aquestes Societats de Resistència al Capital són l’aplicació de les idees anarquistes en la defensa de lo cotidià per promoure l’organització de la gent treballadora en la lluita contra la injustícia.

La lluita en el camp dels interessos econòmics, però, no és pot desvincular d’una lluita més global encara, la lluita per l’anarquia. Per això creiem que les societats de resistències no només han de promoure la lluita qüotidiana, sinó que han de tenir, principis, tàctiques i finalitats anarquistes: assamblearisme, federalisme, acció directa, autogestió, ateïsme, internacionalisme

D’aquesta manera, les Societats de Resistència al Capital, com a veritables sindicats anarquistes, s’integraríen en el conjunt del moviment anarquista o llibertari essent una de les seves branques amb més implantació social.

Aquest moviment llibertari quedaria configurat doncs, per les organitzacions de classe (Societats de Resistència), entitats culturals anarquistes (Ateneus) i les organitzacions específiques de l’anarquisme (els Grups d’Afinitat).

Grup Anarquista “L’Albada Social”
Mataró, gener del 2012

Desnonsaments: versió en PDF

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s